Een bat van Richard Ashford

Richard Ashford was te gast bij de Spinners, ja het is echt de man van de Ashford spinnewielen. Een heel vriendelijke man, die de hele middag en avond in de weer was om spinnewielen te repareren, in te vetten en adviezen te geven. Het was vreselijk gezellig. Toen ik een bat stond te maken van wat rood/paarse merino met zijde, kwam hij me even laten zien hoe ik daarvan een “wild bat” kon maken. Hij deed een greep in de wolvoorraad, en haalde wat zilveren angelina te voorschijn. Hij had ook nog een bat van hele korte vezeltjes. Daarvan legde hij kleine stukjes als een sandwich tussen twee lagen wol zodat ze netjes meegekaard werden.
Van dat “wilde vlies” heb ik meteen een draadje gesponnen, niet al te egaal, wat door de korte vezeltjes ook niet kon. Daarna heb ik een draadje gesponnen van de eerder gekaarde rood/paarse wol. Deze twee heb ik snel nog even getwijnd, zodat ik een echte Ashford-draad mee naar huis kon nemen.

Tags: , ,

Leave a Reply