Felle kleuren worden aardekleuren

felle kleurenIn mijn vorige verhaaltje heb ik verteld over de mooie felle kleuren die het verven met uien, cochenille en eucalyptus had opgeleverd. Vervolgens heb ik van alle lapjes naaldvilt een strookje afgeknipt. Nee, het begon anders. Op mijn verjaardag vertelde een vriendin die veel met keramiek doet, en analist is, dat zij een pot ijzersulfaat had staan. Op haar keramiek geeft dat een heel mooie roestige kleur. En je kan het ook gebruiken bij het natuurlijk verven! Dat wilde ik “natuurlijk” ook proberen. Die pot heb ik bij haar opgehaald, en toen heb ik pas die strookjes afgeknipt. In de verfpan heb ik het ijzersulfaat opgelost, je hebt maar een heel klein beetje nodig. Daarna de natgemaakte strookjes erin gestopt en het voor een kwartiertje laten pruttelen. aardekleurenMijn man had nog gezegd dat ik er beter een scheutje zuur (azijn of citroen) bij kon doen, hij is ook analist. Maar ik ben het in mijn enthousiasme vergeten, en nu was het erg gaan roesten. Na het afkoelen in een schoon badje had ik twaalf strookjes die absoluut niet fel van kleur meer waren. Ik vind ze niet lelijk, het lijkt alleen niet meer op de lappen waar ik mee begon. Ze hebben nu echte aardekleuren gekregen, die met de cochenille vind ik het mooiste.

Tags: ,

Leave a Reply