Timmeren om te verven.

image

Na een paar hele drukke weken, had ik me vandaag verheugd op een hele dag slow-tv. De Noorse zender zou een reortage uitzenden over breien, en dat de hele dag. Dat had ik begrepen, maar het blijkt dat ze vanavond pas beginnen met de recordpoging “van schaap tot trui”. Nu  kon ik eindelijk weer eens wat natuurlijks gaan verven. Ik had iets gezien over avocado-pitten, maar daar had je een heleboel avocado’s voor nodig, en die moesten eerst een paar dagen in de ammonia staan. Toevallig waren gister op de brei-avond heel mooie lappen te zien, die geverfd waren door de tanine uit bladeren te timmeren op de stof. En daarna gingen ze in een ijzerbad. Dat heb ik vanmiddag ook geprobeerd!

image

Wij hebben geen eik in de tuin (die geeft in ieder geval een heel mooi resultaat!), dus moest ik het doen met wat bladeren van de bessen (rode- en kruisbessen). Maar ook van de druif, de klimop en de passievrucht heb ik geplukt. Er staat ook nog een varen bij de vijver, dus daar ook nog wat van geplukt. De buren hebben rozen, daarvoor moest ik even over de schutting, en als laatste nog wat  bladeren van de passievrucht omdat die zo’n mooie vorm hebben.
De blaadjes heb ik meestal tussen twee lapjes gelegd, ik heb zowel wol en zijde , als katoen gebruikt. Met de vijzel heb ik staan timmeren, totdat je kon zien dat de lapjes vochtig en groen werden. Al snel had ik door dat de meeste kleur uit de onderkant van de bladeren komt. En alle blaadjes gaven mooi af.

image

Toen ik geen zin meer had, heb ik het ijzerwater nog een beetje aangelengd met water en azijn. De lappen voorzichtig in het roestige water gedompeld, en de braam op de katoenen lap werd mooi zwart. Andere bladeren, bv de passievrucht, werden wat donkerder groen. Nu hangen ze te drogen, en daarna moet ik maar eens kijken of ze licht- en wasecht zijn. Er valt nog heel wat aan te verbeteren, maar het was erg leuk om te doen.

image

One Response to “Timmeren om te verven.”

  1. Iris Says:

    Hai, ik vond net je site en las je bericht over avocado. Je kunt de pitten en schoon geschraapte schillen gebruiken om mooi roze te verven. Ik heb met de schillen/gekraakte pitten van 2 avocado’s al hele mooie resultaten gekregen (als je niet enorme hoeveelheden wilt verven)… Als je meer wilt, kun je de schillen/pitten invriezen tot je genoeg hebt 🙂

Leave a Reply