Het zwarte bonen experiment.

image

Blauwe kleuren zijn altijd lastig om te verven. Met indigo kan je natuurlijk mooi blauw verven, en ook met blauwhout, maar dat is niet lichtecht. Met het weekwater van zwarte boontjes kan je ook mooie grijsblauwe tinten maken. Eerst op zoek naar zwarte bonen, bij ons niet te krijgen, maar in Leiden bij de Ekoplaza hadden ze wel zwarte boontjes. Op een ochtend heb ik 300 gram boontjes in een schaal gedaan met 1 liter koud water. Later heb ik dat aangevuld met nog een halve liter water. Mijn man, de chemicus in huis, leerde mij later dat je beter een geconcentreerde oplossing kan maken, waar je later water aan toevoegt. En in een ander recept las ik dat je 1 kop bonen met 3 koppen voor een donkere kleur moet nemen, en 1 kop bonen met 7 koppen water voor een lichte kleur (en alles wat daartussen zit natuurlijk).  Ik heb alles 48 uur laten weken, en intussen lapjes wol ingerold met eucalyptus-blaadjes.

image

Toen heb ik steeds een klein lapje, een vlinderbosje wol en een ingerold lapje met eucalyptus in een pot gedaan.
In de eerste pot heb ik alleen weekwater gedaan, de tweede pot heb ik half gevuld met weekwater en half met schoon water. Je moet het bovenste deel van het weekwater gebruiken, de onderste laag heeft een andere samenstelling en geeft dus een andere kleur. Ik heb ook dat onderste water in een pot gedaan. Deze potten heb ik gewoon in de vensterbank gezet, en regelmatig omgeschud, omdat de lapjes niet helemaal in het vocht zaten (het rode potje is sap van een graanaatappel, maar het lapje was nauwelijks verkleurd toen ik het ging omspoelen).
Een lapje heb ik ingerold met de al geweekte boontjes en dat geverfd in een eucalyptus verfbad. En ik heb ook een lapje met ingerolde eucalyptus geverfd in een bonenbadje. De laatste twee heb ik wel tot het kookpunt gebracht, en toen een uurtje laten pruttelen.
Omdat de lapjes niet lekker konden bewegen, zijn alle lapjes zeer onregelmatig aangeverfd. Het was erg moeilijk om te zien welk verfbad was gebruikt. Ook heb ik een paar lapjes nog een afterdipje in de azijn gegeven, dat werd iets groener. Het experiment heeft niet opgeleverd wat ik er van verwachtte, ik wilde zien wat de verschillende baden zouden opleveren. Maar ik heb wel weer een paar hele mooie, en blauwe lapjes en draadjes geverfd.

image

Tags: ,

2 Responses to “Het zwarte bonen experiment.”

  1. csteekjes Says:

    Mooie kleuren.
    Die wil ook graag.
    Ga op zoek naar zwarte bonen

  2. Atje Says:

    Wat mooi. Leuk experiment.

Leave a Reply