Spinnen op de spintol

Op de Handwerkbeurs in Zwolle heb ik voor de Spinners workshops “spinnen op de spintol” gegeven. Ik vond het heel erg leuk, en er zijn hele lange draden gesponnen, de een wat dikker dan de andere. Maar iedereen ging met een bolletje naar huis. Wij gebruikten een spintol met twee cd’tjes, maar er zijn veel verschillende spintollen te koop. Omdat je van een enkele gesponnen draad geen mooi breiwerk krijgt, heb ik ook uitgelegd dat je kan twijnen met twee draden.

Hiervoor leg je de gesponnen bolletjes elk onder een bloempotje, het uiteinde door het gaatje. Je pakt beide draden en maakt deze vast aan de lus van je spintol. Nu draait de spintol niet tegen de klok in, maar met de klok mee, en je leidt beide draden rustig naar de spintol. Zodra je vindt dat er genoeg getwijnd is, windt je de draad op, en gaat verder totdat beide gesponnen draden op zijn. Deze draad kan je nu eerst wassen, daar wordt een draadje mooier (en zachter) van, en dan kan je met je zelf-gesponnen draad gaan breien, haken of weven.
Het was heel erg leuk om te zien dat de cursisten zo enthousiast waren, en de techniek zal zeker door twee mensen worden doorgegeven op scholen. En dat doet mijn handwerkjuffen-hart weer goed.

Ik vond deze week een leuk weblog over de beurs, waar zelfs een foto bij staat van de workshop.

Tags: , ,

Leave a Reply