Zilverklei

Vorig jaar heb ik in Schiedam een cursus zilverklei gedaan, het was heel erg leuk. De zilverklei lijkt een beetje op DAS-klei, heeft dezelfde structuur, maar de lerares drong er steeds op aan om snel te werken. Droge klei gaat barsten en dat wil je niet in je zilver. Zilverklei bevat heel veel zilver en wat bindmiddel. Je kan je werkstuk gewoon op het fornuis bakken, maar ook in een oventje. Ik heb het alletwee al gedaan, en het werkt goed.
Eerst een voorbeeldje van DAS-klei maken, en daarna van zilverklei. Een half uurtje met de föhn drogen, en dan bakken. Het bindmiddel brandt weg met een steekvlammetje, en een wit poederig werkstuk is het resultaat. Dat poeder kan je er gemakkelijk af poetsen met een borsteltje. Je kan het werkstuk steeds glimmender maken door het te polijsten.
Mijn eerste ring ontstond toen ik vitrage had afgedrukt in de klei, en daarna kleine stukjes overhield. Een ring met die afdruk vond ik niet zo mooi, maar wel de kleine stukjes afval. Het is best lastig om de juiste maat ring te maken, en voor de tweede ring dacht ik daar een oplossing voor te hebben. Ik maakte een ring van diverse stukjes, die ik later met een kruissteekje aan elkaar kon zetten. Voor de zekerheid maakte ik verschillende stukjes, en uiteindelijk heb ik ze allemaal moeten gebruiken voor één ring. Zilverklei krimpt dus!

 

Tags:

Leave a Reply